den uppoffrande miljövännen

Stina Wollter pratade en hel del om “den fina flickan” som hon inte längre ville vara. Det gör också komikern Karin Adelsköld, som kämpat med utmattningssyndrom den senaste tiden. Hon har startat hashtagen #bakominstagram som likt #familylivingthetruestory syftar till att lyfta upp jobbiga saker. Karin växte upp med “gröna vågen”-föräldrar och blev själv en sådan som ska göra allt själv; från tygblöjor till barnen till att laga all mat från grunden.

Normen hur man ska leva som en äkta miljövän har länge varit uppoffrande. Helst ska du laga all vegansk ekomat själv från grunden, cykla överallt, vara självhushållande och odla, laga dina kläder tills de smular sönder och sedan använda dem i något häftigt DIY-projekt. Parallellt finns minimalism-trenden där du ska göra dig av med de flesta ägodelarna, bo litet, helst i ett hus på hjul. Snacka om att få prestationsångest, för samtidigt pågår ju livet..

Hur många miljövänner är inte utmattade? Jag känner alldeles för många och det är så sorgligt. Vi måste sänka kraven, bli mer tillåtande och backa varandra mer, snarare än att tävla i miljöbästhet. Vi måste orka fokusera på framtidens stora ödesfrågor och inte fastna i vardagstävlandet. Du duger!

Jag och mina kollegor på Camino drog i december igång kampanjen #draibromsen. Lite längre fram ska jag berätta mer om den. Som en del i den kampanjen skrev Karin Adelsköld en krönika om gurkmeja, mindfullness och svårigheten att älska sig själv åt oss, här är den.

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s